Editor’s pick: Villa Cavrois

click for english

Net buiten de Noord-Franse industriestad Roubaix vind je Villa Cavrois, een pareltje moderne architectuur van Robert Mallet-Stevens die samen met Le Corbusier één van de meest opmerkelijke Franse architecten zou zijn van de jaren 1930. Hij is ook verantwoordelijk voor Villa Noailles in Hyères waar jaarlijks het Festival International des Arts de la Mode plaatsvindt.

De oorspronkelijke opdrachtgever en eigenaar Paul Cavrois, een gerespecteerde textielbaron uit de regio, zocht een familiewoning voor zijn vrouw en zeven kinderen waar ze samen zouden kunnen genieten van de zuivere lucht. Ver weg van de duizenden fabrieksschouwen van Roubaix, zoals de stad toen werd omschreven. Cavrois was zelf noch kunstkenner, noch architectuurliefhebber en gaf daarom de architect carte blanche.

Mallet-Stevens bedacht een modern kasteel van maar liefst 2800 m2 bewoonbare oppervlakte en liet het optrekken in geel baksteen, wat avant-gardistisch was voor die tijd. Hij tekende alles tot in de kleinste details, zelfs het interieur en het meubilair nam hij voor zijn rekening. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis ingenomen door de Duitsers die er een kazerne van maken. Na de bevrijding werd de villa onderverdeeld in twee appartementen voor de Cavrois zonen. In 1985, wanneer de weduwe van Paul Cavrois overlijdt, wordt het huis verkocht aan een projectontwikkelaar die het omringend park verkavelde. Het begin van een lange periode van verval, waarin plunderaars en krakers het huis compleet vernielen. Pas eind 2001 slaagde de Franse staat erin de halve ruïne terug op te kopen. 23 miljoen euro en 13 jaren later is Villa Cavrois terug in haar originele staat uit 1932 te bewonderen.

Het is schokkend om te zien in wat voor erbarmelijke staat Villa Cavrois zich bevond in 2001 en wat voor magische toeren de ambachtsmannen uithaalden bij de restauratie ervan. In de verschillende kamers zie je beelden uit de jaren ’30, één kamer werd in haar verloederde staat achtergelaten, maar het is pas in de kelder van het huis dat je ontdekt hoe groots de transformatie echt is. Eén tip: laat de website voor wat het is en probeer niet alles op voorhand uit te zoeken. Het maakt de ervaring een stuk overweldigender en echter. Liefhebbers van all things digital kunnen met hun tablet in de hand via de betalende app de volledig ingerichte villa in augmented reality bezoeken.

Kan je er ook een kind (van 6) mee boeien? Het onze in ieder geval wel. Dat het huis onderverdeeld was in een vleugel voor de kinderen en één voor de ouders sprak meteen tot de verbeelding. Net als de verschillende slaap-, studie- en badkamers van de 7 kinderen die er ooit woonden. Wie waren ze, wat deden ze, waar sliepen ze en hoeveel ruimte hadden die wel niet in hun speel’zaal’ met zicht op het park en het zwembad met bakstenen springplanken?!

Goed om weten:

  • Villa Cavrois is alle dagen open tussen 10u30 en 17u30, behalve op dinsdagen en officiële feestdagen.
  • Volwassenen betalen 8€, jongeren tot en met 25 jaar mogen gratis binnen.
  • Adres: 60 Avenue Kennedy, 59170 Croix
  • Reken op 2 uren voor een bezoek.
  • Meer info: www.villa-cavrois.fr

In de buurt:

Foto’s © Amélie Rombauts & Koen Van Weverberg

2 Comments

React

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s