Editor’s pick: Museum Voorlinden

click for english

 

Sinds september 2016 is de Nederlandse stad Den Haag – of eerder de brede omgeving ervan – een geweldig museum rijker: Voorlinden. De vaste en tijdelijke collecties, de indrukwekkende bibliotheek en het restauratieatelier zijn ondergebracht in een pand van Kraaijvanger-architect Dirk Jan Postel te midden van een prachtige landgoed omringd door bossen, weilanden, duinen en een bloementuin.

Tot 26 maart kan je een greep uit de Voorlindencollectie ontdekken via de expo Full Moon. Ruim 40 kunstwerken uit verschillende periodes, stromingen en stijlen zijn voor het eerst bijeen. Ai Weiwei, Michaël Borremans, Andy Warhol, Marcel Broodthaers, René Magritte, Damien Hirst, Pyke Koch om er een paar te noemen. Het is aan de bezoeker om de verbanden te leggen.

De Say Cheese! solo-tentoonstelling van Engelsman Martin Creed kan je enkel bezoeken door eerst je weg te banen door een ruimte die voor de helft met blauwe ballonnen is opgevuld. Leuk als je geen last hebt van claustrofobie of even je gevoel voor richting helemaal wil verliezen. Het is de aftrap voor een tentoonstelling vol humor, chaos, zelfspot en een kritische blik op de maatschappij. Eén van de werken bestaat uit 1000 unieke stempels van 500 doormidden gesneden broccoli ’s die je in een workshop ‘en famille’ kan nabootsen. De werkjes worden nadien, wanneer ze droog zijn, met de post opgestuurd. Wedden dat de groente in de toekomst op winder gemor zal onthaald worden? Tot 7 mei te bezoeken.

Een aantal werken zijn speciaal gecreëerd voor het museum en dus permanent geïnstalleerd. Verwacht geen statische werken maar echt belevingskunstwerken, zoals de gidsen ze zelf noemen. Eén ervan is Couple under an Umbrella van Ron Mueck, dat een bejaard reuzenkoppel uitbeeldt dat zo levensecht is dat zelfs de grootste kleine mond er stil van wordt. Niet dat Voorlinden een stil museum is. Integendeel!  De zes gewelfde stalen platen van maar liefst 216 ton die samen het Open Ended doolhof van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra vormen, produceren een echo van jewelste (waar ik zelf geen idee van had toen ik mijn griezeligste moohaha-lach liet galmen terwijl ik doorheen de sculptuur wandelde. #Genant). Zowel Leandro Erlich’s Swimming Pool – die je zowel van boven als van onder het water kan beleven – als de bedrijvige mini liften van Maurizio Cattelan en de instrumentloze orkestinstallatie Sigh van Sam Taylor-Johnson zijn niet alleen grappig tot hilarisch, ze fascineren.

Goed om weten:

 • Museum Voorlinden is dagelijks open van 11 tot 17u.
 • Als volwassene betaal je 15€, jongeren tussen 13 en 18 jaar krijgen 50% korting, tot en met 12 jaar kan je gratis het museum bezoeken.
 • Het restaurant, dat zich in het monumentale landhuis in Engelse stijl op het domein bevindt, is een aanrader.
 • De tuin van het museum is een ontwerp van landschapsarchitect Piet Oudolf, onder andere bekend van zijn ontwerp voor de Highline in New York en het Millennium Park in Chicago. De omringende bossen, duinweide en duingebieden zijn vrij toegankelijk zolang je op de onverharde paden blijft.
 • De bibliotheek, ontworpen door Andrea Milani, telt van plint tot plafond meer dan 40.000 titels over de verschillende kunstenaars die je in het museum kan bewonderen. Tot op vandaag is de bib nog gesloten voor het publiek, maar zou binnenkort ook te bezoeken zijn.
 • Op een steenworp van Voorlinden ligt het Clingenbosch, een beeldentuin waar je een zestigtal moderne en hedendaagse beelden kan bezichtigen. Berlinde De Bruyckere maakte speciaal voor Clingenbosch haar eerste permanente buitenbeeld. De beeldentuin is jammer genoeg enkel te bezoeken op donderdagmiddag van mei tot en met oktober, steeds onder begeleiding van een gids.
 • Meer info: www.voorlinden.nl

Niet meteen een idee hoe je je kind(eren) warm krijgt voor een museumbezoek? Wij kregen het door de jaren heen zo voor mekaar:

 • Voor alles een eerste keer, neem ze gewoon mee naar een tentoonstelling waar je zelf interesse voor hebt.
 • Alle begin is moeilijk, oefening baart letterlijk kunst. Met andere woorden, in het begin schiet je regelmatig uit je kraam met een ‘Niet aanraken!!’ maar ze leren het, uiteindelijk, wel. Just do it en niet opgeven.
 • Betrek ze, babbel er op los! Vraag je kind(eren) wat zij zelf zien, vanuit hun leefwereld, hun perspectief of hoe ze een werk zelf ervaren. Vergelijk de antwoorden met jouw eigen bevindingen.
 • On a personal note: vanaf het ogenblik dat ze interesse toonde in tekenen, gaven we onze dochter een schriftje waarin ze haar lievelingswerken mocht natekenen. Nu absorbeert ze elk werk tot in de kleinste details, waardoor ze makkelijk een paar uren in alle rust in een museum kan doorbrengen. In die mate zelfs dat wij soms op haar moeten wachten, als twee verveelde tieners.

Foto’s © Amélie Rombauts & Koen Van Weverberg

2 Comments

React

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s