Miami

 

Miami. Niet meteen een bestemming die ik zou kiezen, wilde ik geen vrienden in de Sunshine State gaan bezoeken. Althans niet als bestemming voor een familie-trip. De clubs, de Winter Music Conference, de yachts, de auto’s, de South Beach bodies … kortom de Don Johnson of Scarface lifestyle en alle bijhorende Miami vices beleef je liever zonder kleuter. Miami zou slechts een startpunt worden voor een langere roadtrip naar de Golf van Mexico, maar de stad kon ons toch verleiden om een paar dagen langer te blijven…
Een paar tips, voor wie in de nabije toekomst een 5-tal dagen Miami met kinderen overweegt en niet meteen te vinden is voor de klassieke familiebestemmingen.

Miami Beach en Miami worden vaak in één adem genoemd. Veel mensen gaan ervan uit dat Miami Beach gewoonweg het strand van de stad is, maar dat klopt niet. Het zijn twee totaal verschillende steden – het ene op het vasteland, het andere op een eiland – die elk onder eigen bestuur staan. Naast zandstranden is Miami Beach ook bekend om haar Art-Deco District, die je tussen 5th en 15th Street vind. Ocean Drive is er ongetwijfeld de meest populaire bestemming. Niet alleen voor de toeristen die de iconische hotelgevels en bijhorende palmbomen willen spotten, maar ook voor de locals die er maar al te graag komen pronken met een dure wagen of opvallende outfit.

Na een onverwachte overpriced lunch – wegens enkel bier en smoothies in bucketformaat aan 30$ per glas – huurden we fietsen om South Beach te bezoeken. Een aanrader! De kleinere straten van het Art-Deco district verbergen de mooiste architecturale pareltjes. In totaal telt het gebied bijna duizend historische gebouwen waarvan de meesten in uitstekende staat zijn. Via de Oceanfront Boardwalk kan je tot de pier van South Pointe Park fietsen, waar je met wat geluk wilde manatees en dolfijnen kan spotten. Venetian Causeway is de weg die Miami Beach met Downtown verbindt. Het bestaat deels uit bruggen en loopt over een aantal kunstmatige luxueuze wooneilanden zoals Di Lido, Rivo Alto en Belle Isle. Een leuker alternatief voor de te toeristische en commerciële Star Island. Wie graag lokaal design en vintage spullen op de kopt tikt, kan op zondagen terecht op de rommelmarkt op Lincoln Road, de shoppingstraat van South Beach. Bestel zeker een ijsje bij The Frieze om af te koelen. Lekker ontbijten in de buurt kan bij Maxine’s of Rosetta en dineren bij Dolce.

IMG_8488

Wynwood is het art & design district van Miami. Terwijl je vroeger de wijk best vermeed omwille van leegstand en bijhorende criminaliteit, is het nu een gratis openlucht museum voor streetart, de zogenaamde Wynwood Walls. Maar ook buiten de gecureerde muren ontdek je de mooiste murals, stencil graffiti of collages.  Liefhebbers van andere moderne kunst komen er ook aan hun trekken. De buurt telt meer dan 70 galerijen die vlotjes stukken van Andy Warhol, Damien Hirst, Pollock of Alechinsky verkopen. Ook zonder aankoopbudget ben je welkom om eens rond te kijken. Voor de kleine honger of dorst stop je best bij Dr Smood of Panther Coffee. De burgers en de sfeer bij Wynwood Diner  zijn een aanrader.

Indien het weer tegenvalt voor geslenter in openlucht – zoals in ons geval – kan je in de buurt ook een bezoek brengen aan het PAMM of Perez Art Museum Miami, voor Amerikaanse hedendaagse kunst.

Misschien ervaren de gemiddelde Amerikaanse gepensioneerden het als een spannende en exotische belevenis, maar als je al wat airmiles op je teller hebt staan, laat je Little Havana, de Cubaanse wijk van Miami, best links liggen. Op de Calle Ocho valt (overdag) niks te beleven. De Cubaanse sigaren zijn gewoon ‘made in America’ en de sfeer heeft ook weinig met Cubaanse gezelligheid te maken.

IMG_8592

Eén bestemming die we absoluut niet wilden missen – ook al was het even rijden vanuit Miami – waren de Florida Keys. De Beach Boys zongen er al in de eighties over in ‘Kokomo’ en ook Netflix had er ons voor warmgemaakt met Bloodline. Wanneer bovendien bleek dat het beruchte luxe hotel waarrond de serie zich afspeelt op nog geen 2 uur rijden van Miami lag, hadden we redenen genoeg om na de zonsopgang een auto te huren en onze koffers in te laden. Zonder plan of budget om er te overnachten, wel om even over de snelweg te cruisen, in een paradijselijke omgeving te lunchen en te zonnen voor we verder zouden trekken naar de Golf van Mexico.

Het personeel van het hotel in kwestie had duidelijk regelmatig met nieuwsgierige fans te maken. We werden vriendelijk verzocht het domein te verlaten – het hotel is eigenlijk een privé woning en de condo’s rondom worden duur verhuurd – en uitgenodigd om te lunchen in het naburige restaurant of beach café van het hotel.
De trip was gelukkig niet voor niks geweest, de locals toonden ons daarna met plezier de weg naar het paradijs die we voor ogen hadden…  ⊗

 

Foto’s: Amélie Rombauts

Zelf vertrekken?

Vliegen naar Miami kan je rechstreeks vanuit Brussel met TUI. Als je tijdig boekt kan je al vanaf 300€ per persoon heen en terug vliegen.

We huurden onze wagen bij Budget. Niet meteen vanop de luchthaven omdat we na een lange vlucht (10 tot 11u) en 4 paspoortcontroles bij aankomst (2u) niet op eigen houtje naar het hotel wilden rijden. Bovendien is parkeren in Miami bijzonde duur. Je huurt je wagen best als je Miami verlaat. Behalve als je wil paraderen op Ocean Drive natuurlijk.

Een taxi-rit naar South Beach duurt ongeveer een halfuur en kost je 35$ zonder fooi.

Ook horecapersoneel verwacht een tip. Het is de gewoonte om 20% van je rekening als extra fooi achter te laten, behalve als je ontevreden bent.

Ga er maar van uit dat je een pak meer zal uitgeven dan je oorspronkelijk had gepland. Hoewel de dollar ongeveer gelijk staat, moet je rekenen dat cultuur, ontspanning en gezond uiteten gemiddeld ongeveer 30 tot 40% duurder is dan hier.

 

 

React

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s